"İnsanların büyümesine (gelişmesine) yardım etmek,
hayatın en büyük neşesi haline gelebilir."
Alan Loy McGinnis

 


Evlilik Öncesi ve Sonrası İlişki ve Aile Danışmanlığı

Aile, yaşayan bir kurumdur ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerekir. Canlı olmasının gerektirdiği üzere; her biri farklı işlevleri yerine getiren fertlerinden -organizmalarından da diyebiliriz- her birinin, kendi yaşam serüveni içerisinde farklı gelişim, duygulanım, davranış, algılayış biçimleri vardır. Ve fonksiyonel bir ailede her birey bütünü, yani aileyi oluşturan çarkları çalıştırdığından, çarklardan birinde oluşabilecek sorun, bütünü de etkileyecektir. Ailenin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliği de, maalesef sorunlarla yüzleşilmeye başlandığında görünür hale gelmektedir.

Toplumun en küçük yapı taşı olan ailede sorun varsa ve sorunlarla baş etme yöntemleri sıkıntılıysa makro düzeyde de sorunlarla mücadele etmek gerekeceğinden; aileyi etkileyen problemleri, aile içinde çözme becerileri geliştirmek önemlidir. Bu sorunlar, bireysel gibi görünse de ya da ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması, boşanması, hamilelik, iş değiştirmek, evlenmek ve benzeri konular dolayısıyla yaşansa da aileyi bir sistem olarak değerlendiren Aile Danışmanlığı, yine sistem üzerinde çalışarak; sorun çözümü için sağlıklı tutumları öğrenme ve uygulamaya geçirmeden aile bireylerinin birbirlerini anlamalarına, empati geliştirmelerinden sağlıklı iletişim kurma becerileri oluşturmalarına kadar birçok başlık altında çalışır. Fonksiyonel bir şekilde çalışan, bu yaşayan kurumda büyüyen çocuklar da çevrelerine, zekânın en önemli göstergesi olan, uyum sağlama ve geliştirme becerisi kazanırlar.

Aile Danışmanlığı, bütünü oluşturan parçaların bir araya geldiklerinde nasıl sağlıklı bir şekilde işleyeceğini ve kendinden daha büyük olan ama aynı sistemle çalışan toplumdaki bireylerin sorunlarını bütüncül bir yaklaşımla çözmeye çalışır. Sistemin, yani ailenin kendi güç kaynaklarının farkına varıp onlara ulaşması ve sorun çözümünde işlevsel ve yaratıcı bir şekilde kullanılmasını sağlayan psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetidir.

Aile Danışmanı, aile bireylerinin ilişkilerinde soruna sebep olan noktaları su yüzüne çıkarmaya ve aile bireyleri tarafından görünür hale gelmesine ve çözüme yönelik uygulamaların, aile bireyleri tarafından ailenin yapısına uygun yöntemlerin bulunmasına ve yapıcı davranışların geliştirilmesine ve uygulamaya geçilmesine yardımcı olur.

Aile Danışmanı, ailede yaşanan bir problemin, bireylerin realiteyi algılayış biçimlerine göre ortaya konmasını sağlarken her bir aile üyesinin; diğer üyeyi saygı ile dinlemesine, herkesin bakış açısının görülmesine ve anlaşılmasına, duygu ve düşüncelerin daha açık ve net bir dil ile ifade edilerek sağlıklı iletişim kurulabilmesine, sorun yaratacak davranışlarda bulunulmamasına, çözüme yönelik düşünmenin, konuşmanın ve davranmanın sağlanmasına, diğer aile üyelerinin oldukları gibi kabul edilmesine, beklentilerin açıkça ifade edilebilmesine, sorunların çözülerek sistemin kendi yapısına uygun bir şekilde çalışabilmesine destek olur.

                       “Bir odada iki kişi buluştuğunda aslında altı kişi vardır. Kendimi gördüğüm halimle ben, onun beni gördüğü haliyle ben, benim onu gördüğüm haliyle o, onun kendisini gördüğü haliyle o, gerçekte olan ben ve gerçekten olan o.” William James

Mutlu bir ilişkiye/evliliğe sahip olmak istiyorsanız dışınıza yansıyan hayatınızın nasıl olmasını isterdiniz? Nasıl bir ilişki, nasıl bir hayat istiyorsunuz? Danışanlarım bana gelip mutlu bir ilişkileri olmasını istediklerini söylediklerinde, mutlu ilişkiyi tanımlamalarını istiyorum. İlk yanıtları “bilmiyorum” oluyor. Israr ediyorum: “Biliyor olsaydınız, mutlu ilişkiniz nasıl olurdu?” Hakkında fikir sahibi olmadığınız bir hayatı nasıl isteyebilirsiniz?
 
Her an her yerde yazabilmek için dizüstü bilgisayar almak istiyorum ama bilgisayarın özelliklerine dair hiçbir fikrim yok. Sadece yazmak için kullanacağım bir bilgisayar yeterli olur mu? Ağırlığı önemli mi? Hafızası ne kadar olmalı? Hangi markayı tercih edersem sorun yaşamam? Beyaz seviyorum, tuşları beyaz olursa gece yazarken ışık nedeniyle tuşları görmede sorun yaşar mıyım? Şarjı ne kadar dayanır? Bunlar aklıma gelen ilk sorular, daha bir sayfa soru yazılabilir. Yanıtları netleştirmeden, istediğimi sandığım o bilgisayarı alabilir miyim? Sadece bir bilgisayar hakkında bile bu soruları soruyorsak, mutlu bir ilişki için kendimize soracağımız ne kadar çok soru vardır. Eşinizle cumartesi sinemaya gidip sonrasında da yemek yeriz planı yapıp, cumartesi geldiğinde birinizin canı istemediğinde, plan bozuldu diye çıkan krizdeki yansımanızın farkında olabilir misiniz? Olmadığınız biri gibi, size öğretilen empoze benliklerinizle mi davranıyorsunuz? Eğer öyleyse istediğiniz sonucu alabiliyor musunuz? Problemin kaynağı ne? Problemlerle mücadele ederken gözden kaçırdığınız noktalar neler? Çözümün ne olduğunu bildiğiniz halde neden harekete geçemiyorsunuz ya da çözüm kaynaklarınıza ulaşamıyorsunuz?

Hedefiniz mutlu bir ilişki yaşamaksa, o "mutlu ilişki"yi yaşamanın yollarını bilmek durumundasınız. Tabii önce, ilişkide kim olduğunuzu bilmeye ihtiyacınız olduğunu da hatırlayarak… Çocukken başlattığınız ve farkında olmadığınız bir ilişki döngüsünü tamamlamaya çalışırken "Başıma neden hep aynı şeyler geliyor?" gibi bir ifadeyle sürdürdüğünüz ilişkinizde, mutlu olmak gibi bir seçeneğiniz de var.

Siz de şu an buradaysanız çözmek istediğiniz sorunlara yönelik arayış içerisindesiniz demektir. O halde, uzman Aile Danışmanı Sibel Doğan’dan Aile Danışmanlığı hizmeti almak üzere iletişime geçerek kendiniz ve ilişkiniz/aileniz için ilk destek mekanizmasını çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

Randevu almak için iletişime geçin.