"İnsanların büyümesine (gelişmesine) yardım etmek,
hayatın en büyük neşesi haline gelebilir."
Alan Loy McGinnis

 


Hedefler, Motivasyon ve Planlama

Başarınız sizin ne derece kabiliyetli ve yetenekli olduğunuza bağlıdır. Ne kadar tutarlı olursanız o kadar başarılı olursunuz. Hedefleriniz, inançlarınız ve değerleriniz davranış ve sözlerinizle aynı çizgide olduğu zaman; yani söylediklerinizi yapıp, yaptıklarınızı söylediğiniz sürece bu tutarlılığı yakalamış olursunuz.
 
Bilinçli zihin, bir süvari gibidir. Yönetir, yol gösterir, hedefleri belirler ve yönleri tayin eder. Bunlar daha sonra bilinç dışı zihne aktarılır ve biz bunlara ulaşmak için harekete geçeriz. Bilinç dışı zihin, süvarinin istediği yere varmasını sağlamak için gereken işi yapan at durumundadır. Yön tayinini ata bırakmak iyi bir fikir değildir. Aynı şekilde, süvarinin ata, yolculuğun her saniyesinde ayağını tam olarak nereye atacağını söylemeye çalışması da iyi bir fikir değildir. İşte bu durumda en iyi şey, bilinçli ve bilinç dışı zihnin dengeli bir ortaklık oluşturmasıdır.
 
Bir hedef belirleyerek, neye sahip olduğunuz ve aslında ne istediğiniz arasındaki ayrımın farkına varırsınız. İşte bu ayrım, “problem”dir. Bir hedef belirlediğiniz ve arzu ettiğiniz durumdan emin olduğunuz zaman, birinden bir diğerine yapacağınız yolculuğu planlamaya başlayabilirsiniz. Öngörüşlü olursunuz, problemi sahiplenip bir sonuca doğru ilerlemeye başlarsınız. Ne istediğinizi bilmediğiniz zaman, çevrenizde sizi, kendi hedeflerine ulaşmak için bir çalışmaya sokmaktan çok memnun olacak birçok insan olacaktır. 
 
Bir hedef, bir görev ile aynı şey değildir. Hedef, sizin ne istediğinizdir. Görev ise, başarmak için yapmanız gereken şeydir. Hedeflerinizi belirlemeden önce bir göreve başlamayın.

Hedefler üzerinde çalışırken sormanız gereken bazı sorular vardır. Bunlar “iyi tasarlanmış koşullar” olarak bilinir. Bu soruların aracılığıyla düşündüğünüz zaman, hedefiniz gerçekçi, motive eden ve ulaşılabilir olacaktır. Bu koşullar bireysel hedeflerde çok iyi bir şekilde uygulanabilir.

Kendinizi yönsüz, motivasyonsuz ya da hedeflerinizle ilgili planlama yapma konusunda sıkıntıda hissediyorsanız destek almanız gerekir.